Katova skala a hrad Sklabiňa

Katova skala a hrad Sklabiňa

Aj vy obľubujete výlety, kde viete navštíviť viac miest naraz? Tak nech sa páči, mám pre vás tip, kde sa spája história s krásnou prírodou.

Zrúcanina hradu Sklabiňa.

Základné info o trase na Katovu skalu:

TRASA: Sklabiňský Podzámok, centrum – Katova skala a späť

Náročnosť: mierna Dĺžka trasy: 4,9 km Časovo: 2,5 – 3h

Stúpanie: 401m Klesanie: 401 m

Cesta na Katovu skalu vedie príjemným listnatým lesom.

O trase na Sklabiňský hrad a Katovu skalu:

Výlet začíname po zaparkovaní auta v centre obce Sklabiňský Podzámok. Toto miesto je skvelý počiatočný bod pre navštívenie oboch miest. Z parkoviska vyrážame najskôr k hradu Sklabiňa. Je to cca 30min. od auta, takže sa podľa smerovníka vydáme na protiľahlú cestu smerom do kopca. Po cca 15 min. bočíme vpravo po lesnej ceste, ktorú lemujú lúky. Odtiaľto sa po pár minútach dostávame pomaly najskôr k statku, ktorý sa tu nachádza (asi 40 kôz a iný dobytok, toľko kôz pohromade sa len tak nevidí, zvieratá sa voľne pohybujú po celom areáli) a vedľa neho múzeum hradu Sklabiňa. Pred vstupom do hraduje nutné si zakúpiť vstupné. V čase našej návštevy bola cena 5,00€/dospelá osoba (2023). V cene vstupného máte k dispozícii pohyb po označenej trase v priestoroch zrúcaniny hradu, vstup do expozície a vstup do múzea s výkladom. Nám sa tu osobne veľmi páčilo, krásne miesto, prostredie a tie zvieratká tomu dodávajú úplne inú atmosféru. Nachádza sa tu bufet, kde si viete kúpiť občerstvenie – pitie. MAPKU ako sa dostať na Sklabiňský hrad nájdete TU.

Voľný pohyb zvierat na Sklabiňskom hrade.

Od hradu sa vraciame späť k autu. Teraz sa nám ide dobre, už len dolu kopcom :). Naše ďalšie kroky smerujú na Katovu Skalu. Od auta začína červená značka, ktorá pokračuje až na vrchol. Takže sa vydáme po značke po hlavnej ceste popri domoch (cestu si viete skrátiť preparkovaním auta na koniec ulice). Na konci ulice sa cesta zatáča ponad domy naspäť. Práve z tejto zatáčky popri jednému domu na konci zamierime hore kopcom cez lúku do lesa. Začiatok trasy sa môže zdať dosť strmý, ale nebude to tak celú cestu. Poslednú tretinu cesty sú už serpentíny, kde stúpanie nie je tak strmé. Výlet je vhodný aj pre rodiny s deťmi, avšak pozor na vrchole. Vrchol je neistený, nebezpečný. Je to strmý zráz, takže hlavne opatrne. Celá trasa vedie príjemným, hustým listnatým lesom, čo je v horúcich dňoch na nezaplatenie. A ten výhľad? Ach, neskutočný… Hory, lesy kam len oko dovidí. Musím uznať, že toto miesto sa mi zapísalo do zoznamu mojich TOP, ktoré som kedy navštívila a určite sa tu znova rada vrátim. 🙂

A takýto nádherný výhľad je z Katovej skaly.

Parkovanie a verejná doprava:

Autom parkujeme v centre dediny Sklabiňský Podzámok pri hlavnom rázcestníku (je to taká veľká križovatka), kde je priestor na parkovanie. Parkovanie je bezplatné. Autobusom vystúpite priamo v centre na tejto križovatke. Zastávka: Sklabiňský Podzámok.

MAPKU trasy na Katovu skalu nájdete TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Translate »
%d blogerom sa páči toto: